Nederland draait de gaskraan dicht, maar wie opdraait voor de kosten is allerminst duidelijk. Minister Wiebes van Economische Zaken kibbelt met energiebedrijven Shell en Exxon over de rekening.
De vraag is of Shell en Exxon een miljardenvergoeding van de staat moeten krijgen voor gas die in de grond blijft zitten, schrijft de NOS op basis van stukken die zijn verkregen met de Wet openbaarheidbestuur van (WOB)
Shell en Exxon willen zoeken schadevergoeding
Als de gaskraan in Groningen inderdaad wordt dichtgedraaid, blijft er nog voor zo’n 50 tot 125 miljard gas over waarvoor de energiebedrijven gecompenseerd willen worden.
Zo zouden de 1 tot 30 miljard euro die het versterken van huizen in Groningen gaat kosten, als compensatie kunnen zien. Die rekening zouden het Rijk en de oliebedrijven splitten.
Wiebes moet er nu voor zorgen dat Shell en Exxon niet onder die betaling uitkomen omdat ze inkomsten mislopen.
Ondertussen bekijkt het Ministerie van Financiën hoe de kosten hiervoor in de begroting kunnen worden gedekt. Alle meevallers moeten naar het gas, heeft minister Hoekstra van Financiën zijn collega's in het kabinet al te kennen gegeven.
Minister Hoekstra heeft een duidelijke boodschap afgegeven aan zijn collega's: lever de meevallers maar in, die moeten naar het gas. Naar schatting loopt de staatskas de komende jaren miljarden mis aan aardgasbaten.
De Nederlandse Staat loopt niet alleen miljarden aan gasbaten mis er moet ook gas worden ingekocht voor ongeveer 3 miljard euro.
Daarbij staat de ombouw van bedrijven en huishoudens op stapel voor een gasloos bestaan in 2020. Als dit voor 2020 lukt dan gaat dit 5,1 miljard kosten maar wacht de regering tot 2025 dan bedraagt de rekening 2,3 miljard euro.
De verwachting is, zo denken betrokken, dat de kosten deels worden doorberekend in de energierekening.